Doğru Bilinen Yanlışlar

Ağız ve Diş bakımı hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
Dişleri 5 dakika boyunca fırçalayın (YANLIŞ)
Süre artıkça diş etlerindeki baskı ve dişler üzerindeki aşınma direnci düşer. Bu nedenle uzun fırçalama önerilmez. 2 dakika ideal süredir. Son zamanlarda bu süre artırılıp 3 dakika gibi lensi edilse de edilse de bile bu ağız hijyeni iyi olanlar için geçerli değildir.
Diş macunu reklamdaki gibi tüm fırçayı kaplamalıdır (YANLIŞ)
Diş macunu leblebi büyüklüğünden daha fazla sürülmemelidir. Özellikle çocuklar için çok önemlidir. İçindeki flour gibi bazı materyallerin yutulmaması ve ferahlatıcı özelliğinin fazlaca alınmaması gerekir. Diş macunu leblebi boyutunda olmalıdır.
Diş fırçalamaya başlamadan önce fırçanızı musluk altında suyla ıslatın (YANLIŞ)
Diş fırçalamadan önce fırçanın kılları mümkün olduğunca kuru olmalıdır. Yeterli temizlik diğer türlü olamaz.
Çocuklar yetişkinlerle aynı diş macununu kullanmalıdır (YANLIŞ)
Çocuklar yetişkinlerle aynı macunu kesinlikle kullanmamalıdır, çocuk macunları erişkinlerden farklıdır. İçinde flour kullanılmaz. Çünkü çocuklar yutabilirler. Bu da onlar için zararlı olur.
Diş ipi kullanmak zararladır, dişlerini kanatır (YANLIŞ)
Diş ipi kullanımı dişlerin ve diş etlerinin temizliği için çok ama çok önemlidir. Dişlerin temizliği için diş ipi kullanımı mutlaka gerekir. Diş fırçalamak diş yüzeylerini temizlerken, diş aralarında kalan plaklara sebep olur. Dişlerde var olan hafif çapraşıklıklar bu durumu arttırır. Diş fırçasının giremediği ara yüzleri temizlemenin tek yolu diş ipi kullanmaktır.
Dişlerini bir kere temizleten sürekli yaptırmalıdır (YANLIŞ)
Diş temizliği yapılırken tüm bakteri plakları temizlenir. Sağlıklı diş ve dişeti oluşur. Ama ağızda diş taşları varken üzerine biriken yeni taşlar fark edilemez. Uzun süre kalan diş taşları da dişetinin altına doğru ilerleyip dişeti hastalıkları oluşturur. Diş temizliği mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır.
Mide sorunları yüzündün ağız kokusu olur (YANLIŞ)
Ağız kokusunun yüzde 99’u diş ve dişetlerindeki problemlerden kaynaklanır. Bu nedenle bu tür problemlerde gastroenterologlardan önce bir diş hekimine görünmek gerekir

18.30.43_06-10-2022_